Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Več znaš - več veljaš!

Posnetek planeta Zemlja iz vesolja.

Čarobna Zemlja

Ali veš, zakaj Zemlji rečemo modri planet? Iz česa je sestavljena voda? Zakaj pitni vodi rečemo tudi sladka voda? Preberi si dejstva o vodi, kjer izveš odgovore na zgornja vprašanja in še mnogo zanimivih reči.

Molekula vode. Dva atoma vodika sta povezana z atomom kisika.

Kako je sestavljena molekula vode

Ali veš, da je voda sestavljena iz dveh kemijskih elementov, kisika in vodika? Vsaka molekula vode je sestavljena iz dveh atomov vodika in enega atoma kisika. Kemijska formula vode je tako H2O. Predlagam ti, da za rokav pocukaš enega od staršev, lahko pa tudi oba, da ti razložita in pokažeta cevkastične pojme, kot so molekula, atom, formula …

Tri kocke ledu, ki se topijo.

Agregatna stanja

Se ti kaj sanja, kaj imajo skupnega tekoča voda, led in para? Vse troje je voda, vendar v različnih oblikah, ki jih imenujemo agregatna stanja. Voda se spremeni v led pri 0 °C (trdno stanje vode), kar imenujemo ledišče. Višja kot je temperatura, več tekoče vode izpari. Pri 100 °C, kar imenujemo vrelišče vode, pa tekoča voda povsem preide v plinasto stanje.

Gladiva vzvalovane vode.

Modri planet

Ali veš, da Zemljo imenujemo tudi modri planet? Približno 71 % Zemljinega površja namreč sestavlja voda in je dobro vidna tudi iz vesolja. Voda je v oceanih, morjih, jezerih, rekah, podzemni vodi in ledenikih. Tukaj imaš znova priložnost, da starša prosiš, naj ti na spletu poišče kakšen cevkastičen dokumentarni film o Zemlji in vodi.

Rečna delta. Sladka rečna voda teče po peščeni obali in se izliva v morje.

Slano/sladko

Voda, ki jo najdemo v morjih in oceanih, je slana. Pitna voda, ki jo pridobivamo iz podzemne vode, rek in jezer, pa nima okusa, vendar ji rečemo sladka, ker je sladko nasprotje od slanega.

Široka reka teče ob velikem naselju. Fotografija je posneta z zraka.

Najdaljši reki

Cevkastično! Ali veš, da med najdaljši reki na svetu spadata reka Nil, ki teče v Afriki, in Amazonka, ki teče po južni Ameriki? Hja, pa ne tečeta v športnih copatih. V resnici se vijeta skozi pokrajini. In še nekaj, obe reki sta dolgi približno 6500 kilometrov oziroma približno toliko, kot da bi 53-krat prepotovali razdaljo od Ljubljane do Portoroža. To je pa veliiiiikooo!

Nekdo v kozarec z ledom toči vodo iz vrča.

Vonj in okus

Čista pitna voda nima ne vonja ne okusa in je tudi brez barve. Mislim, da je tako edino pravilno. Kako pa bi bilo, če bi v kozarec natočili rjavo vodo, ki bi poleg vsega še fino zaudarjala? Bljak, jaz je že ne bi pil.

Zaradi zmrzali počena vodovodna cev.

Ledišče

Voda v trdni obliki, torej v obliki ledu, zavzema večjo prostornino od tekoče vode. Led ima namreč manjšo gostoto od tekoče vode, zato potrebuje večjo prostornino. V zimskih mesecih so temperature zraka nižje od zmrzišča vode (voda zamrzne pri 0 °C). Voda v nezaščitenih vodovodnih ceveh zamrzne, zaradi širjenja prostornine ledu pa lahko počijo vodovodne cevi.

Gasilec v roki drži cev. Iz nje v velike curku teče voda. Gasijo požar.

Voda rešuje

Zelo pomembno je, da veš, da voda rešuje življenja in preprečuje škodo. Pri gašenju požarov jo namreč uporabljajo gasilci. Gasilci za gašenje uporabijo vodo iz vodovodnega omrežja tako, da se priključijo na hidrante, vodo pa pripeljejo tudi v gasilskih avtomobilih.

Voda v rečni strugi se pretaka prek manjših kaskad.

Količina vode

97 % vode na Zemlji je slane vode. Le 3 % je sladke vode, pri čemer sta 2 % vode v obliki ledu. Preostali 1 % pa sestavljajo podzemne in površinske vode, od katerih vse niso tako čiste, da bi bile pitne brez priprave. Čiste in dostopne pitne vode je le majhen delček od teh.

Kozarec v roki. V ozadju je puščava.

Voda je življenje

Medtem ko lahko človek brez hrane živi več kot mesec dni, lahko brez vode preživi le približno teden dni. Voda je nujna za človekovo preživetje, saj brez nje organi in procesi v telesu ne delujejo več pravilno. Zato ne pozabi – vsak dan, vsakih nekaj ur, si v kozarec natoči vodo iz pipe, ker je ta najboljša.

Šest kozarcev je postavljenih eden za drugim. Na stekleni mizi je njihov odsev.

Dehidracija

Dehidracija je stanje, ki se pojavi, ko v telo vneseš premalo vode. Ali veš, da mora vsak od nas na dan spiti od 6 do 8 kozarcev vode? Če ne pijemo dovolj, postanemo žejni in utrujeni. Se spomniš kakšne rastlinice, ki ni dobila dovolj vode in je počasi venela in hirala – no, to se lahko zgodi tudi nam. Voda je najpomembnejša za naše življenje, brez nje ni življenja! 

Dojenček spi na mehki in kosmati odeji.

Voda, to smo mi

Od 60 do 70 % človeškega telesa je sestavljenega iz vode, medtem ko je telo dojenčka iz približno 80 % vode. Sedaj se praskam po cevi in razmišljam, da so dojenčki v bistvu ena sama voda. In ravno zato jih moram še skrbneje varovati. Ker vodo je treba varovati! Ampak bom raje povprašal mamo Cev o tem …

Da še poglobiš svoje znanje, si v MESTNI KNJIŽNICI poglej še:

C