Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Varuj in varčuj: Kje vse lahko varčuješ in kako varuješ vodo?

Deklica iz steklenega kozarca pije vodo.

Pitna voda

Pitna voda je dobrina, ki je nujno potrebna za življenje ljudi in živali, hkrati pa je njena količina zelo omejena. Zato moramo paziti, da je ne trošimo po nepotrebnem, hkrati pa moramo skrbeti, da je čista in da je ne onesnažujemo.

Ali si vedel, da je varčevanje z vodo zelo preprosto? Vse, kar potrebuješ, je malce dobre volje, nekaj koristnih nasvetov in že boš lahko pomagal pri ohranitvi vode, našega naravnega bogastva.

Trije otroci skupaj stikajo glave, vsak v roki drži zobno ščetko in umivajo zobe.

Umivanje zob

Zelo pomembno za vse vas, Cevčice in Cevkote, je, da si redno, vsaj dvakrat na dan, umivate zobe. Saj veste, kako to gre, kajne? Ampak medtem, ko si jih ščetkate, morate nujno upoštevati naslednje: ko si umivaš zobe, zapri pipo.

Zobe si vedno umivaj takole: zobno ščetko najprej zmoči in vodo zapri. Zobe si ščetkaj, nato vodo ponovno odpri in splakni usta ter ščetko. Za splakovanje ust lahko uporabiš tudi lonček. Tako boš prihranil veliko pitne vode, ki bi se drugače po nepotrebnem zlivala v odtok.

Deček se prha. Ima namiljene lase in po njem teče voda.

Kopanje ali prhanje?

Ni boljšega, kot je kopanje. Ampak za kopanje je na voljo ogrooooomen bazen, ki mu jaz pravim morje. Ko pa smo doma in upoštevamo vse Cevkove nasvete za varčevanje z vodo, pa je najbolje, da se, namesto da bi se kopali v kadi, prhate.

Medtem ko se miliš, vodo zapri. Ali si vedel, da se lahko oprhaš že v zelo kratkem času? S sestricami in bratci ter s prijatelji si postavite izziv – poskusite se temeljito oprhati v le treh minutah. 

 

 

Pipa z ventilom za odpiranje na vrhu. Iz pipe kaplja voda.

Kapljanje iz pipe

Kot pravi Cevkov pomočnik, je nujno, da opravljaš tudi nalogo nadzornika v svojem domu. Mamico in očka opozori, če opaziš pipo, iz katere kaplja. Iz take pipe lahko namreč steče veliko vode, zato poskušaj s starši pipo popraviti. Tako boš preprečil odtekanje čiste pitne vode. Nadzorni pa si lahko tudi v vrtcu, šoli ali pri babici. Kjer koli opaziš kapljanje, nanj opozori odraslega.

Štiri baterije ležijo na podlagi.

Nevarni odpadki

Pazi, da med odpadke ne mečeš izrabljenih baterij, ampak jih oddaj na zbirnem mestu. Z mamico in očkom kupite alkalne baterije, ki se lahko večkrat napolnijo. Tako boš prihranil pri količini uporabljenih baterij in prispeval k čim manjšemu onesnaževanju.

Nekdo iz vrča v kozarec z ledom toči vodo.

Voda poleti

Poleti, ko je vroče, zelo prija osvežitev z mrzlo vodo. Z mamico in očkom poskrbite, da boste imeli v hladilniku v poletnih mesecih zmeraj liter ali dva mrzle vode, namesto da bi pustili, da voda teče iz pipe tako dolgo, dokler se ne ohladi.

Deklica stoji ob umivalniku. Ima namiljene roke. Splaknila jih bo pod tekočo vodo.

Umivanje rok

Po vsakem packanju – takrat, ko ustvarjaš z vodenimi barvicami, kredo, ko je barva ne samo na tvojih rokah in na listu, ampak tudi po steni, obleki in na mizi, kjer ustvarjaš, ko brodiš po mivki in blatu in še čem – je pomembno, da pri umivanju rok med miljenjem vodo zapreš. Tako prihraniš veliko vode, ki bi sicer po nepotrebnem odtekla.

Deček z vrtno zalivalko zaliva rože, ki rastejo na vrtu.

Prhanje malo drugače

Med prhanjem v kabini za prhanje ali kad namesti vedro, ki bo ujelo kapljice vode, ki tečejo mimo tebe. Vodo, ki se bo nabrala v vedru, nato uporabi za splakovanje stranišča ali zalivanje rož.

Tri ledene kocke, ki se talijo. Pod njimi je luža.

Led je voda

Velikokrat se zgodi, da nam v poletnih mesecih, kadar smo na obisku ali pa se ohlajamo v kakšnem lokalu, v pijačo dajo preveč ledu. Saj veš, da led v pijači ni preveč zdrav, kajne? Ampak, pozor, ni ga treba kar tako vreči iz kozarca, če ga je v tvoji pijači preveč. Z njim raje »zalij« rože. Tako prihraniš pri zalivanju cvetlic, ki bodo v vročini še kako vesele vsake kapljice vode.

Psiček stoji na zadnjih racah se vzpenja in gleda vodo v kovinski posodi.

Kosmati prijatelji

Vsi tisti, ki imate kosmate prijatelje, veste, da je treba v poletnih mesecih še posebej skrbeti, da imajo na voljo dovolj vode. Lahko pa se zgodi, da živali ne popijejo vse vode. Takrat je tvoja naloga, da jo vseeno zamenjaš. Ko boš naslednjič svojemu kužku ali muci menjaval pitno vodo, stare vode ne zavrzi, temveč jo uporabi za zalivanje rastlin.

Jagode plavajo v stekleni posodi, ki je polna vode.

Sadje in zelenjava

Vsi obožujemo sadje in zelenjavo. In prav je tako. Je pa tudi res, da je treba sadje in zelenjavo oprati. Ampak obstaja en luštkan trik: sadje in zelenjavo umivaj v posodi z vodo in ne pod tekočo vodo. S tem lahko prihraniš veliko čiste pitne vode.

Slamice, plastične vrečke in zamaški brez reda ležijo eden na drugem.

Odpadki

Včasih se zgodi, da je ostanke hrane ali kave najlažje vreči v stranišče. Ampak, pozor! Vsakič, ko vanj odvržeš papirček od bombonov, robček, ostanke kosila ali kateri drug odpadek, porabiš kar devet litrov vode za splakovanje, poleg tega pa povzročiš težave na čistilni napravi, ker vsi taki odpadki ne razpadejo. Zato še enkrat – v stranišče ne meči odpadkov.

Cev za zalivanje, ki pušča. Iz nje šprica voda.

Cev za zalivanje

Če imate doma ali pri babici vrt, vsako pomlad preveri, ali cevi za zalivanje morda puščajo. Tudi če je luknjica na cevi zelo majhna, lahko izteče veliko vode. Bodi pozoren tudi pri sosedih – tudi njih lahko mirno opozoriš na luknjico, saj jo bodo le tako lahko odpravili.

Deček se vzpenja na prste, da lahko odpre zabojnih za mešane komunalne odpadke in gleda, kaj je v zabojniku.

Nepravilno odlaganje odpadkov

Ali veš, da moraš poleg tega, da z vodo varčuješ, poskrbeti tudi za vodne vire? Odpadkov, olja ali kemikalij nikoli ne zlivaj oziroma meči v stranišče, v odtoke ali na tla. Nepravilno odvrženi odpadki namreč onesnažujejo prst, potoke in reke, podzemno vodo, jezera ter morja.

C