Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Katere so najdaljše reke na svetu?

Živijo radovedni osnovnošolci! Za nami je daljše deževno obdobje, ko so se robovi pločnikov in cest spremenili v manjše rečice in potoke, vsak sprehod pa je pomenil preskakovanje luž. Tudi deževni dnevi so lahko zelo zabavni!

Med preskakovanjem mokrih ovir pa sem se spraševal o najdaljših rekah na svetu in prišel do naslednjih odgovorov. 

Največje in najdaljše rečne poti na našem lepem planetu so:

Nil 

Nil je s svojimi 6.650 kilometri najdaljša reka na svetu. Teče skozi čudovito afriško pokrajino, od Burundija v vzhodni Afriki do Egipta v severni Afriki, kjer se izliva v Sredozemsko morje. In čeprav se morda zdi neverjetno, Nil je zibelka ene najstarejših civilizacij na svetu - starega Egipta.

Amazonka

Še ena superzvezda med rekami, ki s svojimi 6.400 kilometri velja za drugo najdaljšo reko na svetu. Mogočna Amazonka se razteza skozi tropski deževni gozd v Južni Ameriki. Zanimivo je, da je Amazonka dom številnih čudovitih rastlinskih in živalskih vrst, vključno z eksotičnimi papagaji, jaguarji in pisanimi metulji.

Jangce

Če odplavava proti Aziji, najdeva 6.300 kilometrov dolgo reko Jangce, ki je najdaljša na Kitajskem in tretja najdaljša reka na planetu. Jangce je pomemben del kitajske kulture in predstavlja življenje za milijone ljudi. Prav tako je dom velikih sladkovodnih delfinov, ki so prava redkost.

Mississippi-Missouri

V Severni Ameriki teče reka Mississippi-Missouri, ki se razteza na 6.275 kilometrih. Ta veličastna reka teče skozi deset zveznih držav in je pomembna za trgovino, promet ter številne živali, kot so race, vidre in celo ameriški aligatorji.

Jukon 

Peta najdaljša reka na Zemlji naju popelje vse do divjine v Severni Ameriki, kjer teče Jukon. Z dolžino 3.185 kilometrov je to najdaljša reka na Aljaski in tretja najdaljša v Severni Ameriki. Ta osupljiva reka je dom številnih losov, volkov in medvedov ter je resnično edinstvena.

 
C