V prejšnji novički si že izvedel, da je lubenica eden izmed najbolj vodenih sadežev, saj vsebuje več kot 90 % vode. Lubenici pa pravimo tudi kraljica poletja. Je prijetno sladkega okusa in vsestranski sadež, ki ga lahko poješ v obliki različnih prigrizkov in posladkov. Lahko jo dodaš v limonado, iz nje pripraviš sladoledne lučke ali pa jo vmešaš v sadno solato. Preden zagrizeš v sočno sredico se prepričaj, da je le ta že zrela in sladka, kot mora biti.
Če s prstom potrkaš po lupini, mora votlo zadoneti. Čim bolj votel je njen zven, bolj zrela je sredica.
Zrele lubenice imajo suh in ovel pecelj, vendar bodi pozoren, da ni povsem trd. Izberi tisto, ki ima rahlo ovel in še zmeraj dovolj mehak pecelj.
Vsaka lubenica ima na mestu, kjer je ležala, veliko svetlo liso. Tvoja lubenica mora imeti svetlo rumeno liso. Če je preveč bela ali preveč rumena, ti okus sadeža ne bo všeč.
Tudi med lubenicami ločimo “moške” in “ženske” plodove. Ženske lubenice so običajno slajše. Prepoznal jih boš po nekoliko večjem krogu na vrhu sadeža.
Zrela lubenica ima gladko skorjo brez razpok. Ima lupina tudi lesk? Odlično, takšna lubenica je ravno prav zrela.