Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Kako pripraviti sladek kostanj?

Ko zadiši po kostanju vemo, da smo že globoko zakorakali v jesen.

Kostanj izhaja iz Male Azije in Sredozemlja, skozi zgodovino pa se je prenesel praktično povsod po svetu. Več o zanimivostih kostanja lahko izveš v tem članku.

Letos si se zagotovo že udeležil kostanjevega piknika in verjamem, da tudi doma hranite še kakšno merico surovih kostanjevih plodov.

Predlagaj staršem, babici ali starejši sestri, bratu, da skupaj pripravite okusen kuhan kostanj in se skupaj posladkajte na deževen popoldan. Kdo pravi, da je kostanjev piknik mogoč le na prostem, v naravi in s pečenim kostanjem? ;)

 

Priprava kuhanega kostanja v vodi je zelo preprosta, vendar boš v kuhinji potreboval nekaj pomoči in potrpežljivosti, saj kuhanje traja dlje časa kot peka kostanja.

 

Kaj potrebuješ za kuhanje kostanja?

  • 3 do 5 skodelic nabranih kostanjevih plodov

  • Ščepec soli

  • Nož

  • Cedilo

  • Lonec, napolnjen z vodo

  • Lesena kuhalnica

  • Skodelica za serviranje

 

Kako ga pripraviš?

Kostanj stresi na večje cedilo in ga na hitro oplakni pod tekočo vodo.

Nekoga od staršev ali sorodnikov poprosi, da plodove na zaobljenem delu križno zareže, da se predre le zunanja trda lupina.

Na kuhalnik pristavi lonec z litrom in pol rahlo osoljene vode.

Vanj stresi zarezan kostanj in ga približno 40 do 50 minut kuhaj na zmernem ognju.

Kuhan kostanj se najlažje lupi, ko je še vroč, vendar za pomoč prosi svojega starejšega pomočnika.

Olupljen kostanj serviraj v skodelico in postrezi s sadnim sokom ali čajem z medom.

C