Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Tornado v steklenici

Dve prazni steklenici, tesnilni trak in deci obarvanega jedilnega olja, obarvanega z jedilno barvo.

Kaj potrebujemo za poskus?

Za poskus potrebujemo:

  • dve prazni steklenici, prostornine 1 ali 1,5 l,
  • tesnilni trak in
  • 1 dcl obarvanega jedilnega olja, ki ga obarvamo z jedilno barvo.
Punca iz vrča v steklenico toči vodo.

Priprava Cevkovega poskusa

Najprej si pripravi steklenici, ki naj bosta seveda čisti, da se bo tornado čim lepše videl. Nato z eno roko drži steklenico, z drugo roko vanjo previdno vlij tri četrt litra vode.

Mamico in očka prosi, naj ti pomagata izračunati, koliko vode je to. Če ti je uspelo, ne da bi polil kapljico, ti čestitam,  sicer pa lužico pobriši s prtičem.

V steklenico punca dodaja obarvano jedilno olje.

Dodamo obarvano jedilno olje

Zdaj pa pozor, v steklenico dodamo tudi obarvano jedilno olje. Jedilno olje je tisto, ki ga mamica in očka uporabljata pri kuhi. Prosi ju, da ti ga za dva prsta nalijeta v kozarček.

Potem vzemi še jedilno barvo – to je tista, s katero mamica peče kolačke – in jo vlij v olje, da bo malce obarvano. Nato obarvano olje previdno vliješ v steklenico.

Na ustje steklenice, v kateri je olje, je punca postavila drugo steklenico, in sicer tako, da se ustji stikata.

Steklenici zlepimo skupaj

Sledi tehnično zahtevno delo. Na ustje steklenice, v kateri je olje, previdno postavi ustje druge steklenice. Močno ju drži skupaj in trdno zalepi z rjavim lepilnim trakom. Če ti ne uspe, za pomoč prosi odraslega, saj veš, »V slogi je moč« in »Več brihtnih buč več ve«. Ko to postorite, se prepričaj, da sta steklenici dobro oviti in da voda iz njiju ne odteka.

Punca obrača in vrti steklenici. Voda iz polne steklenice je začela iztekati v prazno steklenico.

Steklenici vrtimo

Jupiiii, še čisto malo in tornado bo tu! Zlepljeni steklenici obrnemo, da začne voda iz polne steklenice iztekati v prazno steklenico. Steklenici vrtimo s krožnimi gibi. In opazujte tornado! Krasno, kajne? V resnici lahko tornado narediš tudi brez olja, ampak se tako veliko lepše vidi.

Punca je steklenici postavila na mizo. V vrhnji steklenici se voda vrtinči v obliki lijaka in počasi izteka v spodnjo steklenico.

Rezultat poskusa - tornado v steklenici

Tornado lahko pripraviš za kakšno zabavo in namesto rjave barve uporabiš modro, rdečo, rumeno, da bo še lepše. Ko se tornado ustavi, ponovno zavrtiš steklenici s krožnimi gibi. Ko voda izteče, steklenici obrneš in poskus ponoviš. Deklice pa lahko dodate še kakšne bleščice in zvezdice, da se bo svetilo daleč naokrog. Naj bo veselo!

C