Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Površinska napetost

Vrč z vodo, kozarec, šivanka, košček časopisa, zobotrebec.

Kaj potrebujemo za poskus?

Se ti zdi nemogoče, da bi igla plavala na vodi? Naredi naslednji poskus in z njim preseneti svoje prijatelje in sošolce!

Za poskus potrebuješ:

  • čist kozarec,
  • vodo,
  • šivanko,
  • majhen košček časopisa (malce večji od šivanke),
  • zobotrebec.
Poln kozarec vode. Punca z zobotrebcem v vodo potiska košček papirja s šivanko.

Priprava Cevkovega poskusa

Poskus začneš tako, da najprej napolniš kozarec z vodo. Na vodo nato položi košček časopisnega papirja, na katerega nežno postavi šivanko. Z zobotrebcem počasi potisni košček papirja (najprej robove, nato celoten papir) v vodo, da se potopi. Z nekaj previdnosti bi morala šivanka lebdeti na vodi. 

Poln kozarec vode in na njeni gladini lebdi šivanka.

Rezultat poskusa - Površinska napetost

Če si bil pri poskusu dovolj previden, bi šivanka zdaj morala lebdeti na vodi.

Zakaj se to zgodi? Ko si z zobotrebcem potisnil košček papirja, ki je potonil, je šivanka prosto lebdela na filmu, ki se je ustvaril na površini vode kot posledica površinske napetosti. Površinska napetost je namreč posledica privlačnih sil med molekulami tekočine. V notranjosti tekočine, npr. vode, je vsaka molekula z vseh strani obdana z drugimi molekulami, zato so sile nanjo v vse smeri enake. Za plast molekul na gladini pa to ne velja – molekule iz notranjosti tekočine delujejo nanje s privlačnimi silami, ki jih molekule plina (zraka) z druge strani ne uravnovesijo.

Posledica je, da se površina vode obnaša kot prožna opna. Površinsko napetost izkoriščajo tudi nekatere žuželke za hojo po vodni gladini.

Kaj pa se zgodi, če z zobotrebcem potisneš šivanko? Tudi ta potone, saj prebije nevidni film na površini vode in zaradi gravitacije (oziroma težnosti) nato hitro potone na dno kozarca.

C