Nazaj v mesto

Ustvarjanje sladoleda

Danes je bila ura spoznavanja okolja prava poslastica, in to dobesedno. Učiteljica nas je po dolgem času presenetila s poskusi, ki jih imamo s sošolci pri tem predmetu najraje. Takrat se nam zdi, da smo že pravi mali znanstveniki, čeprav nam do tja manjka še kar nekaj let učenja. Razkrila nam je, kako pripraviti sladoled brez zamrzovanja. Ne verjamete?

Za poskus smo potrebovali: sol, ledene kocke, sladko smetano, čokolado v prahu, velik kozarec mleka, veliko žlico, stekleno posodo + steklen kozarec in pa kuhinjsko krpo.

Poskus smo izvedli takole: Najprej smo v steklenem kozarcu zmešali veliko žlico čokolade v prahu, dve veliki žlici mleka in eno veliko žlico sladke smetane. Medtem so sošolci že pripravili veliko stekleno skledo s kockami ledu, ki so jih posolili. Uporabite lahko kar kuhinjsko sol vaše mame. V skledo z ledom je nato učiteljica položila steklen kozarec s čokoladno zmesjo in ga pokrila s kuhinjsko krpo. Vse skupaj je počivalo eno uro, mi pa smo ta čas šli na malico. Ko smo se vrnili, nas je v kozarcu pričakal pravi pravcati čokoladni sladoled.

In kje tiči skrivnost? Led se zaradi soli začne taliti, pri tem pa potrebuje toploto, ki jo uporabi kar iz toplejše zmesi, ki je v kozarcu. Zmes se zato začne postopoma ohlajati – vse dokler ne zamrzne.

Resda je bil to samo poskus pri kemiji in sladoleda ni bilo veliko, smo bili pa vseeno navdušeni nad izvirno idejo. Vsi smo se odločili, da ga bomo s pomočjo staršev še enkrat ponovili doma. Ali ni to odlična ideja za toplejše dni?

C