Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

Spoznaj ribe slovenskih voda 1. del

Celinske vode v Sloveniji veljajo za ene najčistejših, zato se lahko pohvalimo z bogato biodiverziteto. Zelo nenavadna beseda, ki pa si jo zagotovo že slišal v šoli. Se še spomniš, kaj pomeni? Biodiverziteta je pestrost življenja na Zemlji v vseh najrazličnejših oblikah, od bakterij in gliv do rastlin in živali. Tudi ljudje smo del biodiverzitete. Tokrat ti bom predstavil nekatere najpogostejše ribe slovenskih celinskih voda. Katere izmed njih že poznaš?

 

Som

Som je brkata riba brez lusk. Naseljuje velike, globoke in počasi tekoče reke s hitrejšim vodnim tokom ter stoječe vode. Njegove plavuti so temne, ki pa z leti postanejo rdečkaste barve.

 

Potočna postrv

Postrv je zelo zanimiva riba in prava kameleonka celinskih voda. Njena obarvanost se lahko zelo hitro spreminja glede na trenutne značilnosti in svetlobne razmere habitata. Zgornji del trupa in bokov je posut s črnimi in rdečimi pikami. Naseljuje vodotoke in jezera s hladno in bistro vodo. 

 

Jezerska postrv

To je oblika potočne postrvi, ki živi v jezerih. Ima valjasto telo, veliko glavo, v ustih ima na čeljustih, nebu in ralniku številne zobe. V dolžino zraste vse do 140 cm. Jezerska postrv je riba roparica, ki se hrani večinoma z ribami. Najdeš jo lahko v alpskih in predalpskih jezerih z bistro in hladno vodo. 

 

Bolen

Vitka riba z dvorednimi goltnimi zobmi in značilno škarjasto repno plavutjo. V času drsti dobijo samci po sprednjem delu telesa drstne izpuščaje. Pozimi je skrit v globljih vodah.

 

Lipan

Prepoznaš ga po stožčasti in ovalni glavi, njegovo bočno stisnjeno telo pa prekrivajo v horizontalno vrsto razporejene luske. Ima bel trebuh, na sprednjem delu telesa pa več temnejših pik. Lipan je izjemno občutljiv na onesnažene in pretople vode, ki presegajo 18 °C.

 

Si vedel, da lahko o ribah izveš še več zanimivosti tudi v Tehniškem muzeju Slovenije? S prijatelji obiščite TMS in spoznajte vse najpomembnejše ribolovne vrste rib v slovenskih celinskih vodah.

 
C