Nazaj v mesto
Zemljevid strani
Skoči na vsebino
D

O kostanju sem vedel zelo malo, dokler ...

se nisem nekega sončnega dopoldneva s prijatelji in sorodniki odpravil v bližnji gozd, kjer smo nabrali polne vreče kostanjev in se naučili veliko zanimivosti o tem jesenskem plodu. Hoje po gozdu, vonja sveže zapadlega listja, nabiranja jurčkov in raziskovanja pisane narave se veselim vsako jesen. 

 

Kaj zanimivega sem izvedel?

 

Ljudje so bili že v preteklosti navdušeni nad njegovim sladkastim okusom, zato so množično nasadili dolge drevorede kostanjevih dreves in jeseni veselo obirali debele plodove. Si vedel, da lahko z nekaj sreče naberemo tudi do 200 kg kostanjevih plodov le pod enim drevesom? Nam to ni uspelo, saj je bilo že veliko plodov obranih, vendar podatek še kako drži.

 

Naučil pa sem se tudi, da:

  • je kostanj zaradi svojih hranilnih lastnosti idealen nadomestek krompirja.

  • pridne čebele, ki se pasejo na cvetovih kostanjevega drevesa, pridelajo sladko-grenak med.

  • so maroni večji in debelejši plodovi kostanja, a precej manj sladka vrsta.

  • lahko kostanje pečemo, kuhamo in uporabimo v sladicah, rižoti, juhi ali pa ga pripravimo kot pire.

  • naše telo oskrbi s pomembnimi vitamini (A, B in C) in minerali, zato je odlično živilo za obrambo pred virusnimi prehladi.

 

 
C