Nazaj v mesto

Cvetovi na papirju

Kaj potrebujemo za poskus?

Za poskus potrebujemo:

  • majhen krožnik,
  • vodotopne flomastre več proizvajalcev in več barv,
  • kapalko in
  • vodo.

Priprava Cevkovega poskusa

Vodni madeži se na naših oblekah širijo in nosijo s seboj tudi umazanijo. Če poskus izvajaš poleti, bomo namesto umazanih madežev naredili barve cvetove, če pa je december, bomo ustvarili obarvane okraske za smrečico.

Naredimo Cevkov poskus

Na sredini okroglega filtrirnega papirja ali debelejše papirnate kuhinjske brisače, iz katere smo izrezali krog premera 10 cm, naredimo s flomastri na sredini madež premera 1 cm ali poljubno večbarvno sličico, lahko pa tudi zgolj pike in črte. Papir položimo na krožnik. Na sredino počasi po kapljicah dodajamo vodo, dokler ni moker ves papir.

Kaj opaziš?

Po mokrem papirju se barve širijo v krogu in ustvarjajo barvne vejice, ki segajo do roba papirja. Različne barve potujejo različno hitro. Iz črnega madeža se lahko loči več barv. Poskus ponovimo z več različnimi barvami. Barve lahko tudi mešamo med seboj in opazujemo, ali se med seboj ločijo.

Cevkov rezultat

Barve vsebujejo spojine, ki se med seboj razlikujejo po strukturi in imajo zato različne lastnosti, zato se na omočenem papirju širijo različno hitro. Metoda se imenuje papirna kromatografija.

C